Sniega lāpstas meklējumos – kā izvēlēties labāko » Newsbook.lv - новостной блог. Новости экономики и бизнеса, статьи о мире и Америки, России и Европе. Информационный портал новостей о культуре.
Показать меню
Jaunumi

11 ноя 18:30LV / Ziņas

Sniega lāpstas meklējumos – kā izvēlēties labāko

Kvalitatīva sniega lāpsta kalpos līdz pat 10 gadiem un noteikti raisīs arī darba prieku, jo būs gan vieglāk cilājama, gan izpaliks darba tulznas. Lai sniega lāpsta kalpotu pēc iespējas ilgāk, ir svarīgi izvēlēties savām vajadzībām atbilstoša lieluma un formas lāpstu, kā arī pārliecināties, ka tā izgatavota no kvalitatīva materiāla, iesaka veikalu tīkla ''K-rauta'' dārza kategorijas vadītājs Ingus Laumanis.  

Forma

Svarīgi aplūkot lāpstas formu. Piemēram, lāpstas liekšķere ar kantainu ieliekumu un īsāku kātu būs paredzētas sniega celšanai, bet ovālas formas – sniega stumšanai, tā par lāpstu veidiem stāsta speciālists. Nozīme ir ne vien liekšķeres, bet arī lāpstas kāta formai. Tiem ir dažādi ergonomiski izliekumi, lai atvieglotu lāpstas saimnieka darbu un pasargātu muguru no pārslodzes.

Tikpat svarīgi ir izvēlēties lāpstu vajadzībām atbilstoši savam augumam. Ar platu lāpstu plašs pagalms, gājēju celiņš vai iebraucamais ceļš būs tīrs ātrā laikā un bez piepūles. Tomēr platā lāpsta var izrādīties neparocīga, tīrot kāpnes, durvju priekšu un nelielas taciņas, tādēļ arī lāpstu klāsts ir tik plašs – sākot no bērnu lāpstām mazajiem palīgiem, līdz šķūrēm, kuras stumt var divatā. Līdzīgi kā aizvadītajos gados īpaša interese ir arī par lāpstām ar teleskopisko kātu, ko garumā var izstiept līdz pat 6,4 metriem. Tā var ērti notīrīt jumtu, kas īpaši svarīgi, lai sniegs to nebojātu, kā arī neuzkristu mājas iemītniekiem vai garāmgājējiem.

Materiāls

No sniega lāpstas materiāla ir atkarīgs tās kalpošanas ilgums. Svarīgi, lai lāpstas liekšķere ir izgatavota no kvalitatīvas plastmasas, kas spēs izturēt arī slapju un līdz ar to smagāku sniegu. Daudzas lāpstas ir apstrādātas ar speciālu materiālu, lai pie tās neliptu sniegs, bet tikpat svarīgs ir arī lāpstas kāta materiāls. Ja šķiet, ka koks ir nepārspējams izturības ziņā, tad jāpatur prātā, ka tas ir daudz smagāks. Turklāt daudzas lāpstas ar alumīnija kātu ir ne tikai vieglas, bet arī izturīgas.

Tīrot sniegu, noderēs arī dažādi palīginstrumenti, piemēram, ledus cirtņi, kā arī kaisāmais materiāls. Īpaši ērti atbrīvoties no ledus kārtas, kas izveidojusies uz bruģakmens, var ar cirtņiem. Ledus cirtņus var lietot arī biezas ledus kārtas skaldīšanai. Atbrīvoties no nelielas sniega kārtas var arī, lietojot īpaši ziemai piemērotas slotas, kas veidotas no izturīgiem metāla sariem, uzsver speciālists. Cīņai ar sniegu noderēs arī kaisāmais materiāls: tehniskā sāls vai sāls un smilšu maisījums. Lai atbrīvotos no ledus, biežāk tiek izmantota tieši tehniskā sāls. Tās iedarbība ir visefektīvākā, temperatūrai noslīdot zem nulles, taču dabai draudzīgāks matariāls būs smilšu maisījums.

delfi.lvhttp://newsbook.lv/http://newsbook.lv/
Pievienot komentāru